Transport gratuit pentru comenzi de peste 250 RON

KOMBUCHA - Cultură de ciupercă kombucha pentru prepararea ceaiului în casă

60.00 RON
-15%
51 RON
10 bucăți pe stoc.

Ciuperca Kombucha și-a câștigat popularitatea în rândul consumatorilor datorită multiplelor efecte benefice asupra sănătății. Substanțele și enzimele produse de drojdii și bacterii pot ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos.Conform analizelor efectuate, cultura de kombucha produce acizi organici (de ex. acid acetic, acid oxalic, acid gluconic, acid glucuronic, acid lactic (L +), acid citric, acid fosforic, acid malic), enzime (de exemplu, protează, amilază, catalază, lipază), lipide, acizi grași, steroli, monosacharide, dizaharide, alcool etilic, vitamine ( C, B, D). Greenwalt și colab., 2000.Rezultatele unor experimente științifice au arătat de asemenea că consumul regulat al ceaiului de Kombucha are efect benefic în cazul persoanelor cu diabet, îmbunătățind funcțiile hepatice și renale. Prin urmare, se recomandă consumul regulat de ceai Kombucha ca supliment funcțional atât în prevenția, cât și în tratamentul diabetului zaharat. Ceaiul Kombucha are o serie de efecte pozitive asupra sănății și în ultimul timp se bucură de- o atenție din ce în ce mai mare din partea echipelor de cercetare. Cele mai recente experimente au arătat că consumul regulat de ceai Kombucha îmbunătățește semnificativ funcțiile hepatice.Consumul regulat de ceai Kombucha susține sistemul imunitar, iar un studiu din 2019 a arătat din nou că ciuperca Kombucha combinat cu ceai negru are efect antibacterian.Efectele benefice ale Kombucha asupra sistemului digestiv nu au putut fi ignorate nici de cercetători. Rezultatele unui studiu realizat în 2018 arată că consumul regulat de Kombucha are un efect benefic asupra structurii microbiomului.Surse:1. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. - Aloulou A, Hamden K, Elloumi D, Ali MB, Hargafi K, Jaouadi B, Ayadi F, Elfeki A, Ammar E. – 20122. Studies on toxicity, anti-stress and hepato-protective properties of Kombucha tea. Pauline T, Dipti P, Anju B, Kavimani S, Sharma SK, Kain AK, Sarada SK, Sairam M, Ilavazhagan G, Devendra K, Selvamurthy W. – 20013. Evaluation of the Glucuronic Acid Production and Antibacterial Properties of Kombucha Black Tea. - Ansari F, Pourjafar H, Kangari A, Homayouni A. – 20194. Effect of Kombucha on gut-microbiota in mouse having non-alcoholic fatty liver disease.- Jung Y, Kim I, Mannaa M, Kim J, Wang S, Park I, Kim J, Seo YS. – 2018Compoziție: Cultură de ciupercă kombucha într-o soluție de mediu de culturăCantitatea de ciupercă Kombucha împreună cu soluția de mediu de cultură din ambalaj este suficientă pentru a face 1 - 1 ½ litri de ceai! Vă rugăm să nu-l vărsați afară, ci să-l adăugați ceaiului pe care îl preparați!Metoda preparării home-made a ceaiului kombuchaIngrediente: Cultură de Kombucha, ceai verde sau negru, zahăr, apă, vas de sticlă, de porțelan sau de ceramică pentru fermentație.În prima etapă punem la fiert cantitatea de apă folosită pentru ceai, când apa dă în clocot adăugăm la fiecare litru de apă 80 gr. (aprox. 5 linguri) de zahăr pe care îl amestecăm bine până la dizolvare. După ce zahărul s-a dizolvat punem la fiecare litru de apă 1-2 lingurițe de ceai verde sau negru, acoperim vasul și lăsăm să stea acoperit vreo 10-15 min, după care strecurăm ceaiul în vasul în care vom pune cultura de kombucha. Lăsăm ceaiul să se răcească la temperatura camerei, după care așezăm cultura de ciupercă kombucha in ceai, împreună cu soluția de mediu de cultură care trebuie să repreyinte 10% din cantitatea ceaiului. Vasul se acoperă cu un tifon sau o pânză de bumbac prin care ceaiul de kombucha să poată respira, iar pânza se leagă peste gura vasului cu o gumă, astfel încât impuritățile din mediul ambiant să n ajungă în vas. În cele din urmă vasul se așează într-un loc călduros la o temp. cuprinsă între: 23-28 °C, dar temperatura ideală ar fi o temperatură constantă de 23 °C. E bine ca în încăperea în care se află vasul să nu se fumeze, deoarece fumul de țigară poate altera calitatea ciupercii kombucha. Lăsăm astfel ceaiul la fermentat timp de 8-10 zile. După acest timp cu mâinie curate scoatem afară ciuperca din vas si strecurăm ceaiul fermentat în sticle, după care ținem lichidul în frigider. Băutura kombucha este o băutură vie, energizantă cu multiple proprietăți benefice și curative. Ceaiul Kombucha nu se poate conserva, după ce scoatem afară ciuperca din vas, ceaiul continuă fermentația mai departe. La temperatura camerei această fermentație este mai rapidă, iar în frigider din cauza temperaturii scăzute, fermentația încetinește. În cazul în care avem mai multe ciuperci sau trebuie să plecăm de-acasă pe o perioadă mai lungă de timp, putem pune ciupercile în frigider într-un vas cu ceai pregătit pentru kombucha și astfel va rămâne proaspăt până la următoarea utilizare. Vasul în care ținem ciuperca să fie umplut doar până la jumătate pentru ca ciuperca să primească aer. În frigider ciuperca rezistă în lichidul de ceai până la 3 luni. După cum am mai spus cele mai bune vase pentru fermentarea ceaiului kombucha sunt borcanele mari din sticlă, vase de ceramică lăcuită sau de porțelan. Trebuie să fim foarte atenți ca vasul să fie un vas care să nu poată fi corodat de aciditatea ceaiului care se formează în timpul fermentației. Vasul de fermentație trebuie curățat odată sau de două ori pe an de drojdia și depunerile care se formează pe fundul vasului. Cum transformă ciuperca kombucha zahărul din ceai? Zahărul este vital pentru kombucha, deoarece ea se hrănește cu zahăr. În timpul fermentației ciuperca transformă zahărul în acid lactic si alcool. Dacă la ceai se adaugă o cantitate mai mică de zahăr decât 50 gr./litru, cultura de ciupercă va muri de foame. Astfel zahărul din băutura kombucha este transformat în totalitate, fără a avea efecte adverse asupra sănătății. Cât timp trăiește ciuperca kombucha? Cine respectă aceste reguli și își îngrijește în mod corespunzător ciuperca va beneficia de o licoare sănătoasă, plăcută și energizantă pe tot parcursul vieții, care se poate transmite și generațiilor viitoare, la fel cum au făcut-o și generațiile dinaintea noastră, din țările de proveniență. Câteva idei practice1. E bine să începem întotdeauna fermentația cu o cantitate mai mică de ceai. Este foarte important să facem o alegere bună atât în privința vasului cât și al locului în care așezăm vasul. Dacă există în bucătăria noastră sau în cămară un loc unde vasul cu kombucha ar putea sta nestingherită, unde să nu ne stea în cale, unde să existe o temperatură favorabilă și constantă, acel loc va fi locul ideal pentru fermentarea ceaiului kombucha. Dar dacă în bucătărie nu găsim un asemenea loc, atunci putem să-l ținem și în cămară, unde din când în când să-i mai aruncăm câte-o privire. 2. Înainte de folosință e important să spălăm bine vasul de orice fel de impurități. După spălare să clătim vasul cu o soluție de apă cu sare de lămâie, care curăță și dezinfectează. 3. După o curățare meticuloasă întoarcem vasul cu gura în jos pe un prosop de bucătărie și-l lăsăm la scurs și la uscat..4. Punem apă la fiert, cantitatea de apă trebuie să fie 2/3 din capacitatea vasului 5. Până fierbe apa să pregătim ceaiul verde sau negru, (poate fi și zahăr de trestie) precum și cultura de ciupercă kombucha.6. Până ce apa se încălzește să măsurăm și să porționăm toate ingredientele.A fiecare litru de apă se adaugă 80gr. de zahărLa fiecare litru de apă se adaugă 4gr. de ceai verde sau negru, pe care e bine să le așezăm într-un filtru. Dacă vrem să adăugăm la ceai și plante medicinale (mentă, soc, lămâiță, urzică, măceeșe…etc…), tot acum e momentul să o facem. 7. Când apa dă în clocot punem ceaiul în apă, după care luăm vasul de pe foc, îl acoperim și-l lăsăm să stea în infuzie timp de 5 minute. 8. După ce am îndepărtat plantele din ceai, adăugăm zahărul la infuzia încă fierbinte și amestecăm până la dizolvare, după care lăsăm infuzia de ceai să se răcească la o temperatură de 20-25°C.9. Infuzia de ceai cu zahăr o vom turna în vasul/sticla de fermentație la care vom adăuga ciuperca de kombucha împreună cu lichidul deja fermentat pentru a grăbi procesul de fermentație. Vasul îl vom acoperi cu un tifon, batistă curată sau panză de bumbac, in, canepă și vom lega gura vasului cu o gumă și-l vom așeza în locul ales pentru fermentație10. Ceaiul kombucha îl vom lăsa la fermentat timp de 7-10 zile. În tot acest timp ceaiul nu trebuie amestecat, scuturat sau deranjat. După 10 zile ăn vas, deasupra ceaiului fermentat se va forma o peliculă subțire albă (o nouă ciupercă kombucha), iar ceaiul va avea un gust plăcut dulce acrișor, puțin acidulat. 11. După cele 10 zile de fermentație strecurăm 2/3 din ceaiul fermentat în sticle cu dop și le păstrăm la frigider.1/3 din cantitate îl lăsăm în vasul de fermentație împreună cu culturile de kombucha și pregătim o nouă porție de ceai pentru următoarea tură de fermentație. Dacă lăsăm ceaiul o perioadă mai îndelungată în vas la temperatura ambientală și nu îl ținem la rece, băutura noastră se va transforma în oțet pe care îl putem folosi ca oțet eventual în salate. Această băutură nu se poate strica sau altera, în cel mai rău caz se transformă în oțet.12. Este important să ținem întotdeauna 1/3 din băutura fermentată, această cantitate nu trebuie băută sau aruncată afară, deoarece va reprezenta baza de pornire pentru noua tură de ceai fermentat.

Ciuperca Kombucha și-a câștigat popularitatea în rândul consumatorilor datorită multiplelor efecte benefice asupra sănătății. Substanțele și enzimele produse de drojdii și bacterii pot ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos.

Conform analizelor efectuate, cultura de kombucha produce acizi organici (de ex. acid acetic, acid oxalic, acid gluconic, acid glucuronic, acid lactic (L +), acid citric, acid fosforic, acid malic), enzime (de exemplu, protează, amilază, catalază, lipază), lipide, acizi grași, steroli, monosacharide, dizaharide, alcool etilic, vitamine ( C, B, D). Greenwalt și colab., 2000.

Rezultatele unor experimente științifice au arătat de asemenea că consumul regulat al ceaiului de Kombucha are efect benefic în cazul persoanelor cu diabet, îmbunătățind funcțiile hepatice și renale. Prin urmare, se recomandă consumul regulat de ceai Kombucha ca supliment funcțional atât în prevenția, cât și în tratamentul diabetului zaharat.

Ceaiul Kombucha are o serie de efecte pozitive asupra sănății și în ultimul timp se bucură de- o atenție din ce în ce mai mare din partea echipelor de cercetare. Cele mai recente experimente au arătat că consumul regulat de ceai Kombucha îmbunătățește semnificativ funcțiile hepatice.

Consumul regulat de ceai Kombucha susține sistemul imunitar, iar un studiu din 2019 a arătat din nou că ciuperca Kombucha combinat cu ceai negru are efect antibacterian.

Efectele benefice ale Kombucha asupra sistemului digestiv nu au putut fi ignorate nici de cercetători. Rezultatele unui studiu realizat în 2018 arată că consumul regulat de Kombucha are un efect benefic asupra structurii microbiomului.

Surse:

  • 1. Hypoglycemic and antilipidemic properties of kombucha tea in alloxan-induced diabetic rats. - Aloulou A, Hamden K, Elloumi D, Ali MB, Hargafi K, Jaouadi B, Ayadi F, Elfeki A, Ammar E. – 2012
  • 2. Studies on toxicity, anti-stress and hepato-protective properties of Kombucha tea. Pauline T, Dipti P, Anju B, Kavimani S, Sharma SK, Kain AK, Sarada SK, Sairam M, Ilavazhagan G, Devendra K, Selvamurthy W. – 2001
  • 3. Evaluation of the Glucuronic Acid Production and Antibacterial Properties of Kombucha Black Tea. - Ansari F, Pourjafar H, Kangari A, Homayouni A. – 2019
  • 4. Effect of Kombucha on gut-microbiota in mouse having non-alcoholic fatty liver disease.- Jung Y, Kim I, Mannaa M, Kim J, Wang S, Park I, Kim J, Seo YS. – 2018

Compoziție: Cultură de ciupercă kombucha într-o soluție de mediu de cultură

Cantitatea de ciupercă Kombucha împreună cu soluția de mediu de cultură din ambalaj este suficientă pentru a face 1 - 1 ½ litri de ceai! Vă rugăm să nu-l vărsați afară, ci să-l adăugați ceaiului pe care îl preparați!

Metoda preparării home-made a ceaiului kombucha

Ingrediente: Cultură de Kombucha, ceai verde sau negru, zahăr, apă, vas de sticlă, de porțelan sau de ceramică pentru fermentație.

În prima etapă punem la fiert cantitatea de apă folosită pentru ceai, când apa dă în clocot adăugăm la fiecare litru de apă 80 gr. (aprox. 5 linguri) de zahăr pe care îl amestecăm bine până la dizolvare. După ce zahărul s-a dizolvat punem la fiecare litru de apă 1-2 lingurițe de ceai verde sau negru, acoperim vasul și lăsăm să stea acoperit vreo 10-15 min, după care strecurăm ceaiul în vasul în care vom pune cultura de kombucha. Lăsăm ceaiul să se răcească la temperatura camerei, după care așezăm cultura de ciupercă kombucha in ceai, împreună cu soluția de mediu de cultură care trebuie să repreyinte 10% din cantitatea ceaiului. Vasul se acoperă cu un tifon sau o pânză de bumbac prin care ceaiul de kombucha să poată respira, iar pânza se leagă peste gura vasului cu o gumă, astfel încât impuritățile din mediul ambiant să n ajungă în vas. În cele din urmă vasul se așează într-un loc călduros la o temp. cuprinsă între: 23-28 °C, dar temperatura ideală ar fi o temperatură constantă de 23 °C. E bine ca în încăperea în care se află vasul să nu se fumeze, deoarece fumul de țigară poate altera calitatea ciupercii kombucha. Lăsăm astfel ceaiul la fermentat timp de 8-10 zile. După acest timp cu mâinie curate scoatem afară ciuperca din vas si strecurăm ceaiul fermentat în sticle, după care ținem lichidul în frigider. Băutura kombucha este o băutură vie, energizantă cu multiple proprietăți benefice și curative. Ceaiul Kombucha nu se poate conserva, după ce scoatem afară ciuperca din vas, ceaiul continuă fermentația mai departe. La temperatura camerei această fermentație este mai rapidă, iar în frigider din cauza temperaturii scăzute, fermentația încetinește. În cazul în care avem mai multe ciuperci sau trebuie să plecăm de-acasă pe o perioadă mai lungă de timp, putem pune ciupercile în frigider într-un vas cu ceai pregătit pentru kombucha și astfel va rămâne proaspăt până la următoarea utilizare. Vasul în care ținem ciuperca să fie umplut doar până la jumătate pentru ca ciuperca să primească aer. În frigider ciuperca rezistă în lichidul de ceai până la 3 luni. După cum am mai spus cele mai bune vase pentru fermentarea ceaiului kombucha sunt borcanele mari din sticlă, vase de ceramică lăcuită sau de porțelan. Trebuie să fim foarte atenți ca vasul să fie un vas care să nu poată fi corodat de aciditatea ceaiului care se formează în timpul fermentației. Vasul de fermentație trebuie curățat odată sau de două ori pe an de drojdia și depunerile care se formează pe fundul vasului.

Cum transformă ciuperca kombucha zahărul din ceai?

Zahărul este vital pentru kombucha, deoarece ea se hrănește cu zahăr. În timpul fermentației ciuperca transformă zahărul în acid lactic si alcool. Dacă la ceai se adaugă o cantitate mai mică de zahăr decât 50 gr./litru, cultura de ciupercă va muri de foame. Astfel zahărul din băutura kombucha este transformat în totalitate, fără a avea efecte adverse asupra sănătății.

Cât timp trăiește ciuperca kombucha?

Cine respectă aceste reguli și își îngrijește în mod corespunzător ciuperca va beneficia de o licoare sănătoasă, plăcută și energizantă pe tot parcursul vieții, care se poate transmite și generațiilor viitoare, la fel cum au făcut-o și generațiile dinaintea noastră, din țările de proveniență.

Câteva idei practice

1. E bine să începem întotdeauna fermentația cu o cantitate mai mică de ceai. Este foarte important să facem o alegere bună atât în privința vasului cât și al locului în care așezăm vasul. Dacă există în bucătăria noastră sau în cămară un loc unde vasul cu kombucha ar putea sta nestingherită, unde să nu ne stea în cale, unde să existe o temperatură favorabilă și constantă, acel loc va fi locul ideal pentru fermentarea ceaiului kombucha. Dar dacă în bucătărie nu găsim un asemenea loc, atunci putem să-l ținem și în cămară, unde din când în când să-i mai aruncăm câte-o privire.

2. Înainte de folosință e important să spălăm bine vasul de orice fel de impurități. După spălare să clătim vasul cu o soluție de apă cu sare de lămâie, care curăță și dezinfectează.

3. După o curățare meticuloasă întoarcem vasul cu gura în jos pe un prosop de bucătărie și-l lăsăm la scurs și la uscat..

4. Punem apă la fiert, cantitatea de apă trebuie să fie 2/3 din capacitatea vasului

5. Până fierbe apa să pregătim ceaiul verde sau negru, (poate fi și zahăr de trestie) precum și cultura de ciupercă kombucha.

6. Până ce apa se încălzește să măsurăm și să porționăm toate ingredientele.

A fiecare litru de apă se adaugă 80gr. de zahăr

La fiecare litru de apă se adaugă 4gr. de ceai verde sau negru, pe care e bine să le așezăm într-un filtru. Dacă vrem să adăugăm la ceai și plante medicinale (mentă, soc, lămâiță, urzică, măceeșe…etc…), tot acum e momentul să o facem.

7. Când apa dă în clocot punem ceaiul în apă, după care luăm vasul de pe foc, îl acoperim și-l lăsăm să stea în infuzie timp de 5 minute.

8. După ce am îndepărtat plantele din ceai, adăugăm zahărul la infuzia încă fierbinte și amestecăm până la dizolvare, după care lăsăm infuzia de ceai să se răcească la o temperatură de 20-25°C.

9. Infuzia de ceai cu zahăr o vom turna în vasul/sticla de fermentație la care vom adăuga ciuperca de kombucha împreună cu lichidul deja fermentat pentru a grăbi procesul de fermentație. Vasul îl vom acoperi cu un tifon, batistă curată sau panză de bumbac, in, canepă și vom lega gura vasului cu o gumă și-l vom așeza în locul ales pentru fermentație

10. Ceaiul kombucha îl vom lăsa la fermentat timp de 7-10 zile. În tot acest timp ceaiul nu trebuie amestecat, scuturat sau deranjat. După 10 zile ăn vas, deasupra ceaiului fermentat se va forma o peliculă subțire albă (o nouă ciupercă kombucha), iar ceaiul va avea un gust plăcut dulce acrișor, puțin acidulat.

11. După cele 10 zile de fermentație strecurăm 2/3 din ceaiul fermentat în sticle cu dop și le păstrăm la frigider.1/3 din cantitate îl lăsăm în vasul de fermentație împreună cu culturile de kombucha și pregătim o nouă porție de ceai pentru următoarea tură de fermentație. Dacă lăsăm ceaiul o perioadă mai îndelungată în vas la temperatura ambientală și nu îl ținem la rece, băutura noastră se va transforma în oțet pe care îl putem folosi ca oțet eventual în salate. Această băutură nu se poate strica sau altera, în cel mai rău caz se transformă în oțet.

12. Este important să ținem întotdeauna 1/3 din băutura fermentată, această cantitate nu trebuie băută sau aruncată afară, deoarece va reprezenta baza de pornire pentru noua tură de ceai fermentat.



Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 250 RON

Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Change currency
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data