delivery header Transport gratuit pentru comenzi de peste 300 RON

GAL+ Prenatal, 30 doze

226.00 RON
-5%
214.7 RON
4294967295 bucăți pe stoc.

Produsul GAL Prenatal a fost dezvoltat în baza celor mai recente cercetări, încercându-se realizarea unui produs cât mai apropiat de natural. Asta înseamnă că acesta conține – într-o formă, cu o cantitate și cu o proporție ideală – toate vitaminele, mineralele și oligoelementele pe care le-am putea obține cu o dietă variată și care ar fi în mod constant bogată în nutrienți. Toate aceste ingrediente active se regăsesc în natură, iar o parte semnificativă dintre ele sunt extrase din plante medicinale și plante aromatice (bio) provenite din culturi organice. Așadar, conțin și co-factori care se regăsesc – în mod probabil deloc accidental – în aceste plante, pe lângă vitaminele și mineralele pe care le conțin. În ceea ce privește cantitățile, am considerat că este important ca doza zilnică să conțină în mod cert doza considerată a fi eficientă. Dar să nu depășească, în niciun caz, cantitățile care ar putea fi obținute în mod natural, adică niște cantități care nu ar mai putea fi obținute doar prin alimentație.Compoziție: Compoziția produsului este descrisă în josul paginii. Dacă ați achiziționat deja produsul, compoziția se regăsește în tabelul detaliat al ingredientelor, pe cutia de carton.Doza zilnică: 1 buc. capsulă de ulei Lipofil (maro) + 1 buc. capsulă de praf vegană gastrorezistentă Hidrofil (portocaliu) + 5 ml (4,4 g) praf complementar solubil în apă + 30 de pic. din picăturile de colinăRecomandare de consum: Vă recomandăm să începeți administrarea încă din momentul în care vă gândiți să faceți un copil, în mod ideal cu cel puțin 3 luni înainte de concepție și până la sfârșitul alăptării, sau chiar mai mult.Nu luați fier, decât dacă s-a dovedit că există un deficit de fier; chiar și atunci, la 1-2 luni de când luați GAL+ Prenatal, merită să vă verificați din nou nivelul de fier, deoarece este posibil ca acesta să se regleze și fără aport suplimentar de fier, mai ales dacă între timp ați consumat în mod regulat ficat și eventual și lactoferină.Capsule de ulei Lipofil și capsule de praf HidrofilLuați câte una din aceste două tipuri de capsule, în timpul mesei, de preferință la micul dejun sau la prânz, nu la cină. Pot fi luate separat sau împreună. Foarte rar se poate întâmpla ca, din cauza conținutului ridicat de vitamine/minerale, capsula cu praf să cauzeze un disconfort gastro-intestinal, în acest cazuri se recomandă administrarea chiar înainte de mese.Praf complementar solubil în apăPraful trebuie dizolvat în apă. Pentru maximizarea eficacității, cel mai bine este să se consume în mai multe porții (de ex.: 5x1 ml sau 2x2,5 ml), însă doza zilnică totală poate fi luată și deodată. În cutie găsiți și o lingură pentru măsurat. În cazul în care decideți să luați produsul deodată sau în 2 porții, se recomandă să faceți asta în timpul meselor sau imediat după; dacă alegeți varianta ideală, cea în care îl consumați în mai multe porții, produsul poate fi luat oricând. Dacă aveți stomacul sensibil sau aveți o cantitate redusă de acid gastric, luați produsul în mai multe porții (de ex. 5x1 ml).Picături de colinăVă recomandăm să luați 30 de picături pe zi. Se pot administra și deodată, dar și împărțite în porții, pe parcursul zilei. Se pot lua în timpul meselor sau în afara acestora. Pot fi adăugate oricărei băuturi sau se pot picura pe mâncare. Nu le consumați ca atare, întrucât au un gust puternic! Nu prezintă sensibilitate la căldură, deci pot fi adăugate și în alimente fierbinți. Datorită gustului sărat, picăturile pot înlocui o parte din sarea adăugată în mâncare.Sinteză: Pot fi luate toate deodată (capsule + praf pentru băutură + picături), la oricare dintre mesele principale, însă dacă sistemul dvs. digestiv este sensibil și/sau doriți să profitați la maximum de produs, praful pentru băutură ar trebui consumat în mai multe porții.Nu depășiți doza zilnică recomandată! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată, mixtă și un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!Produsele GAL Multivitamine și GAL+ Multivitamine, respectiv GAL Prenatal și GAL+ Prenatal le-am dezvoltat în lumina celor mai recente cercetări, având mereu în vedere naturalețea. De aceea, produsul conține toate vitaminele, mineralele și oligoelementele într-o formă, cantitate și proporție ideale, fără a se afla departe de modul în care acestea ar putea fi obținute printr-o dietă variată, bogată în nutrienți.Poate fi surprinzător, dar este cel puțin la fel de important și ceea ce nu conține un produs, nu doar ceea ce conține... Tocmai acest lucru ne-a făcut să creăm acest nou complex de multivitamine, pentru că am observat că în întregul UE nu există niciun complex de multivitamine care să nu conțină cel puțin un ingredient care pe semnatarul acestui articol l-ar face, cu siguranță, să nu dorească să îl consume nici măcar dacă ar fi plătit pentru asta (și aici este vorba despre diverșii excipienți, ci în primul rând despre formele proaste ale substanțelor active sau chiar a cantităților excesive ale acestora).Nu m-aș apleca acum asupra vitaminelor (ex. D, E și K), mineralelor (ex. Magneziu) și suplimentelor alimentare (ex. ulei de pește) prezentate de mai multe ori și în numeroase locuri, detaliind ce și de ce anume conțin substanțele respective, într-o anumită cantitate sau alta, într-o formă sau alta. Dar aș sublinia câteva componente, deoarece consider important să explic de ce se regăsește în ele, de exemplu, iod, colină și vitamina A, de ce în loc de acid folic au metil-folat, respectiv de ce nu conțin fier.Să vedem în detaliu. Iodul (și seleniul)Iodul este important nu numai pentru tiroidă. În cazul în care rezervele de iod ale organismului sunt suficiente, adică în caz ideal, absorbția iodului se face și în creier, ovare, sâni, testicule, nu numai la tiroidă. Trist este că, în ciuda acestui fapt, mulți medici se gândesc la iod doar atunci este vorba despre tiroidă și recomandă pacienților cu probleme tiroidiene și cei cărora le-a fost îndepărtată glanda tiroidă evitarea completă a iodului (chiar și a alimentelor care conțin iod). Mulți medici fac această recomandare pentru că din rezultatul anumitor studii se poate deduce faptul că suplimentarea de iod și/sau administrarea abundentă pot crește riscul problemelor tiroidiene, respectiv în cazul bolnavilor cu tiroidită autoimun,ă suplimentarea de iod poate determina, foarte rar, o înrăutățire temporară a valorilor de laborator. Alte studii, în schimb, au constatat tocmai contrariul, adică faptul că aportul abundent de iod nu crește, ci dimpotrivă, reduce în mod clar riscul de afecțiuni ale tiroidei, respectiv suplimentarea cu iod nu a influențat în mod negativ valorile nici la bolnavii cu tiroidită autoimună. Putem observa că studiile privind suplimentarea cu iod sunt contradictorii. În schimb, există un consens perfect în privința faptului că aportul de seleniu reduce riscul afecțiunilor tiroidei, ameliorează problemele tiroidiene deja instalate și protejează și față de eventualele probleme provocate de iod. În urma tuturor studiilor luate laolaltă, se poate concluziona că dacă nu există o deficiență de seleniu, iodul ajută, nu cauzează probleme. Nivelul de iod din glanda tiroidă a bolnavilor de tiroidită autoimună este, de fiecare dată, mult mai scăzut, decât nivelul de iod din glanda tiroidă a oamenilor sănătoși. Iar cu cât starea persoanei este mai gravă, cu atât ea are un nivel mai scăzut de iod în glanda tiroidă. La poporul care consumă cea mai mare cantitate de iod din lume – la japonezi – consumul zilnic de iod este cu mult peste 1000 de mcg (în general între 1200-13 000 mcg, dar uneori chiar și mai mult). Cu toate acestea, multe boli ale tiroidei sunt rare acolo, nici măcar Hashimoto nu este mai frecvent. În schimb, și aportul lor de seleniu este mai ridicat.Una dintre cele mai importante cauze ale problemelor cu tiroida este, de fiecare dată, lipsa de iod, astfel că recomandarea alimentației fără iod cu siguranță va duce, cu timpul, la o catastrofă (o altă problemă o reprezintă faptul că prin administrarea de medicamente cu hormoni tiroidieni, valorile pot fi mai bune fără iod, dar lipsa iodului accentuează în continuare cauza problemei). Ce este făcut în caz de probleme cu tiroida, să luăm sau să nu luăm iod? Și dacă da, în ce cantitate?Ideal este să luăm cât mai mult iod, o cantitate care încă nu influențează negativ valorile de laborator. Înainte de a lua iod este important ca nivelul de seleniu să fie în regulă (și pe cât posibil și nivelul de magneziu și vitamina C). Dacă nu consumăm des alimente bogate în seleniu (ficatul, peștii și fructele de mare, muștarul reprezintă surse bune de seleniu), atunci să luăm 200 mcg seleniu timp de 2-4 săptămâni, de exemplu, sub formă de drojdie cu seleniu. Și cel puțin 2000 mg vitamina C (dar dozată pe parcursul zilei) + compuși de magneziu cu absorbție bună (ex. lactat/bisglicinat/ascorbat/orotat de Mg) în cantitate corespunzătoare, cu 200-400 mg magneziu elementar. După aceea putem lua în siguranță 225 mcg iod, cantitate care mai târziu poate fi chiar mărită. După începerea administrării de iod putem să reducem cantitatea de seleniu la 100-120 mcg (el este prezent, în general, în cantitate de 5-100 mcg și în alimentația săracă în seleniu). Este important ca toți bolnavii de tiroidită sau chiar și oamenii fără glandă tiroidă să consume cel puțin 225 mcg de iod, în fiecare zi. În cazul în care administrarea de iod provoacă modificarea negativă a oricărei valori (sunt prea puține șanse pentru acest fenomen) chiar și cu nivelul de seleniu optimizat, probabil că eliminarea glutenului va rezolva problema. Dacă nici așa nu ajungem la rezultatul dorit, atunci soluția sigură este evitarea păstăioaselor, alimentelor cu conținut de Neu5gc (mamifere), cele din familia cartofilor (o alimentație protocol autoimună, AIP). Iodul și femeile însărcinateEste foarte important, deoarece o deficiență foarte scăzută de iod scade cu 8-16 puncte inteligența probabilă a copilului (nivelul IQ). În caz de deficiență gravă de iod se poate forma chiar cretinism. În afară de asta, dacă mama are deficiență de iod în timpul sarcinii și/sau alăptării, crește, printre altele, și riscul de ADHD la copil. Cu toate acestea, mulți medici interzic luarea de iod chiar și gravidelor bolnave de tiroidită. Și în acest caz trebuie optimizat nivelul de seleniu, iar după aceea poate urma suplimentarea cu iod.Acesta este motivul pentru care am inclus 225 mcg iod și în produsele noastre GAL și GAL + Prenatal și GAL și GAL + Multivitamine, deoarece dacă nivelul de seleniu este corespunzător, este foarte probabil să nu cauzeze probleme nici în caz de tiroidită autoimună, însă administrat pe termen lung, este suficient pentru creșterea la nivel optim a iodului. Și este vorba despre 120 mcg, și nu 200 mcg de seleniu ,pentru că administrarea pe termen lung a 200 mcg (mai ales dacă și alimentația conține destul seleniu) poate provoca un nivel prea ridicat de seleniu, ceea ce depășește nivelul optim și poate duce la probleme. (120 mcg din formele de seleniu utilizate de noi sunt foarte suficiente, deoarece provin parțial din metil-l-selenocisteină și metil-l-selenoglutationă, forme mai active, cu toleranță mai ridicată și absorbție mai bună).Celor care doresc să studieze mai în amănunt informații despre iod, le recomand cărțile lui Dr. David Brownstein, Dr. Jeffrey Dach, Dr. Guy E. Abraham și scrierile, cercetările Dr. Jorge Flechas sau cartea despre efectul vindecător al iodului (autor: Lynne Farrow - n. trad.).Altelehttps://jeffreydachmd.com/hashimotos-selenium-and-...Dr. Jorge Flechas: Autoimmune Thyroiditis and Iodine Therapy. Journal of Restorative Medicine. 2013.https://www.bmj.com/content/352/bmj.i941/rr-2Sarea de colină Pentru funcționarea corespunzătoare a creierului, a sistemului nervos, a ficatului, rinichilor, și chiar pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor celulelor organismului, este important consumul unei cantități corespunzătoare de colină. Alimentele care conțin o cantitate semnificativă de colină sunt doar gălbenușul de ou, ficatul, măduva și creierul. Dintre acestea, gălbenușul și ficatul sunt consumate în masă. Un gălbenuș de ou conține 120-150 mg de colină, iar 100 de g de ficat, aprox. 400 de mg. Tratamentul termic accentuat nu-i este favorabil, dar fierberea/călirea nu provoacă distrugeri prea mari.Fiecare persoană ar trebui să consume minimum 500 de mg de colină pe zi(recomandarea oficială este de 425-500 de mg). Dar cine mănâncă zilnic, în medie, cel puțin 4 gălbenușuri de ou? Sau chiar și numai trei pe zi, dar în acest caz, de cel puțin două ori pe săptămână, și ficat? Sper că multă lume... Însă pentru cei care nu consumă aceste cantități, este important să suplimenteze. Majoritatea oamenilor suferă de o deficiență gravă de colină.Sarea de colină și femeile însărcinate În cazul femeilor însărcinate, colina este chiar mai importantă, iar ele au nevoie de o cantitate mult mai mare. Este important să li se administreze cel puțin 930 mg pe zi, ceea ce înseamnă aprox. 6-8 gălbenușuri de ou pe zi. Are un rol-cheie în dezvoltarea normală a fătului, și astfel ajută și la prevenirea afecțiunilor în dezvoltarea fătului și a celor congenitale. În cadrul unui studiu din anul 2012 s-a constatat că mamele care au primit, în cursul sarcinii, 930 mg de colină au adus pe lume copii cu un sistem nervos „mai bun”, copii mai sănătoși decât cei ai mamelor cărora li s-a administrat „doar” 480 mg de colină. Formularea sistem nervos „mai bun” se referă la faptul că în timpul sarcinii, placenta și fătul au un nivel de stres scăzut (CRH, cortizol), iar la controlul efectuat la câteva luni după naștere, aceștia au avut, de asemenea, un „sistem de stres” mai bun (ex. funcții mai bune ale axei HPA, un feedback mai bun). Sugarii cu un astfel de „sistem de stres” mai bun vor fi, la vârstă adultă, protejați față de numeroase boli, astfel și față de rezistența la insulină, hipertensiune și toate bolile cauzate de stres, deoarece sensibilitatea la stres este definită în mare măsură de caracterul axei HPA formate la naștere (se știe că și adulții născuți prematur sunt mai sensibili la stres, la rezistența la insulină).Un lucru interesant observat la popoarele indigene (Weston Price) este acela că în timpul sarcinii și alăptării, femeilor li se asigură o alimentație mai bogată în colină. Prin urmare, dacă se administrează cel puțin 930 mg de colină, măcar în trimestrul a treilea de sarcină, putem considera că s-a făcut primul, și poate cel mai important pas către o viață de adult echilibrată. Se presupune, totodată, că astfel se poate preveni și preeclampsia în timpul sarcinii, deoarece cauza acesteia este nivelul înalt de CRH din placentă, care scade semnificativ prin administrarea de colină. Această cercetare prezintă interes și datorită faptului că schimbarea pozitivă semnificativă la gravidele și copiii lor cărora li s-a administrat 930 de mg colină s-a constatat a fi mai mare în comparație cu grupul gravidelor care au luat și ele o cantitate mai mare, de 480 de mg colină. În cadrul cercetării s-a administrat clorură de colină, adică sare de colină (în ambele grupe, 380 de mg proveneau din alimentație, într-un grup s-a administrat 100 de mg colină în plus, iar în celălalt, 550 de mg). Din acest motiv, GAL+ Prenatal conține 900 mg de colină, sub formă de sare de colină, la fel ca în studiu. 900 de mg, pentru că puțini oameni consumă, în general, 3 ouă pe zi, care ar corespunde cu cantitatea de colină provenită din cele 380 de mg de alimentație din cadrul studiului, suficientă și pentru aceștia (30 mg consumă oricare dintre noi, astfel, cantitatea de 390 mg, considerată necesară în cadrul studiului, este asigurată și fără gălbenuș de ou sau ficat). Nu reprezintă o problemă nici pentru cei care consumă mult ficat/ou, întrucât se pot consuma, fără riscuri, chiar și 2000 mg sau mai mult pe zi.Unul dintre indicii importanți ai calității sărurilor de colină (și toate celelalte substanțe cu conținut de colină, cum ar fi de ex. bitartratul de colină etc.) este așa-numitul conținut de amine, al cărui nivel minim corespunzător este de 10 ppm. Conținutul de amine al materiei prime utilizate la noi este în principal o zecime cât aceasta (1 ppm).Cercetarea menționată:Jiang, X., Yan, J., West, A. A., Perry, C. A., Malysheva, O. V., Devapatla, S., … Caudill, M. A. (2012). Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. The FASEB Journal, 26(8), 3563–3574.Vitamina ADe ce este importantă, și totodată periculoasă, suplimentarea cu vitamina A, și care este cantitatea optimă? Vitamina A (retinolul) din organismul nostru are două surse de proveniență:- organismul transformă carotinoidele (mai ales alfa-carotina și beta-carotina) din alimente (mai ales legume) în retinol (vitamina A)- alimentele de proveniență animale conțin ab ovo vitamina A (retinol) Lipsa și surplusul de vitamina A sunt la fel de dăunătoare. Surplusul provoacă și deficiență relativă de vitamina D3 la nivel de receptori, fiind dăunător și din acest motiv (din această cauză scade toxicitatea D3). În schimb, organismul transformă în retinol carotinoidele doar în măsura în care este necesar, iar acesta nu poate fi supradozat (deși un studiu a constatat că atât suplimentarea cu vitamina A, cât și cea cu beta-carotină este dăunătoare: luarea acestora a accentuat riscul de cancer la plămâni în cazul fumătorilor. La acest studiu, în schimb, s-a folosit beta-carotină sintetică, iar carotinoidele niciodată nu sunt prezente doar sub formă de beta-carotină în alimente, există mereu și min. alfa-carotină, astfel constatarea nu este viabilă, prezentând aceeași problemă ca și cazul unui alt studiu în care s-a constatat efectul negativ al suplimentării cu vitamina E.. S-a dovedit că și în acel caz, vitamina E a fost prezentă numai ca alfa-tocoferol, deși gamma-tocoferolul este cel care are efecte mai bune în multe privințe, având și mai multe efecte, iar în alimentele naturale, tocoferolii se regăsesc mereu împreună. Prin urmare, administrarea de vitamina E numai în formă de alfa-tocoferol este dăunătoare, chiar dacă aceasta provine din surse naturale, căci modifică raportul de tocoferoli. Luăm ceva care face bine, dar scade proporțional și ceva care face și mai bine... prin urmare, efectul net este unul negativ.Revenind la vitamina A, luat sub formă de carotinoide mixte nu prezintă niciun risc, nu se poate supradoza, deoarece organismul produce doar cantitatea de retinol de care are nevoie. Iar în formă de retinol se poate supradoza cu ușurință. În consecință, este la îndemână administrarea în forma carotinoidelor mixte... Dar transformarea nu este posibilă în lipsa zincului. Atunci să luăm și zinc, nicio problemă! Da, însă unii oameni, din motive genetice, nu pot produce retinol din carotinoide, nici măcar cu un aport corespunzător de zinc. Pentru ei este importantă vitamina A și sub formă de retinol!Ficatul este aproape singurul care conține în mod esențial vitamina A (retinol). 100 g de ficat conțin aprox. 20 000 de UI de vitamina A (10-80 000 UI). Organismul uman are nevoie de aprox. 2-8000 UI de retinol pe zi. Mai puțin sau mai mult decât atât este la fel de dăunător. Ceea ce înseamnă că cei care consumă 1x pe săptămână ficat nu vor avea deficiență de vitamina A, dar de exemplu, cei care consumă de 2-3 ori pe săptămână ficat și mai iau și peste 5000 UI de retinol pe zi (ex. din multivitamine) pot depăși cantitatea necesară... Însă pentru cei care nu consumă ficat, asta poate fi optim. Cele amintite mai sus sunt motivul pentru care produsele noastre Multivitamine și Prenatal conțin 5000 UI din așa-numitul echivalent de vitamina A, unde 50% provine din carotinoide mixte, carotinoide cu certificat RSPO (adică „orangutan-friendly”), obținute din fructe de palmier roșu (în principal din alfa-, beta- și gamma-carotinoide, dar și cu un conținut de alte carotinoide, și licopină, deși aceasta nu este menționată, pentru că organismul nu o transformă în vitamina A). Cealaltă jumătate (2500 UI) provine din retinol. Astfel, și cei care nu consumă ficat și cei care din motive genetice nu pot transforma în retinol carotinoidele din legume, pot obține cantitate suficientă de retinol, iar în același timp, nici pentru cei care consumă mult ficat nu va fi prea mare cantitatea de +2500 UI retinol pe zi. Produsul conține, în același timp, o cantitate suficient de mare de zinc pentru a putea maximaliza conversia de retinol din carotinoide, acolo unde acesta reprezintă un blocaj.Metilfolat - acid folicVitamina B9 este cunoscută ca acid folic. De reținut că în natură nu există acid folic, nici în alimente, nici în organism. Acidul folic este o substanță complet nenaturală. Așa-numiții folați se găsesc în natură (în alimentele de origine vegetală, dar și în cele de origine animală), iar deoarece la animale (și la oameni), folații alimentari ingerați sunt transformați în metil-folat, metil-folatul se găsește, și în alimentele de origine animală, alături de folați. Metil-folatul este forma activă, astfel că are importanță doar cantitatea de metil-folat din organism. Acidul folic este utilizat în diferitele suplimente alimentare, în medicamente, la îmbogățirea unor alimente, în cereale etc., și asta pentru că folatul fiind instabil, poate fi prezent doar în alimentele proaspete.Ar fi posibilă extragerea și încapsularea folatului, dar s-ar descompune până ar ajunge la utilizatori, prin urmare nu și-ar mai face efectul. În schimb, acidul folic este o formă stabilă și cu ajutorul enzimelor se transformă în folat, apoi în caz ideal, în metil-folat. Problema este că aprox. 90% dintre oameni au probleme cu absorbția acidului folic, iar în jur de 60% dintre oameni au probleme serioase, cei care au așa-numita mutație genetică MTHFR. În jur de 10% dintre oameni au capacitatea de a transforma 100% acidul folic în folat, apoi folatul în metil-folat, iar 60% dintre oameni au această capacitate doar în foarte mică măsură sau chiar deloc. Aceștia chiar dacă primesc mult folat (ex. consumă multe legume) pot avea deficiențe, deoarece doar foarte puțin din forma activă de metil-folat se transformă. Dar folatul nu poate dăuna, iar dacă nu se transformă în cantitate suficientă în metil-folat, cel mult nu va fi de folos. În schimb, dacă luăm medicamente/suplimente alimentare cu conținut de acid folic sau consumăm alimente îmbogățite cu acid folic, acest lucru poate fi dăunător, deoarece atunci, o cantitate semnificativă din acidul folic nu se transformă, nici el, în folat, iar acidul folic netransformat începe să se acumuleze în țesuturi, în sânge. Ceea ce înseamnă că o substanță nenaturală care nu are ce căuta în organismul nostru, începe să se acumuleze... Un semn de exclamare în sine, însă s-a mai observat, deja, și o corelație între nivelul acidului folic nemodificat (UMFA = UnModified Folic Acid) și mai multe afecțiuni, cum ar fi, spre exemplu, cancerul de colon. Studiile privind această tematică sunt abia la început, cine știe ce se va mai afla...Este important, prin urmare, ca majoritatea oamenilor să evite toate produsele care conțin vitamina B9 sub formă de acid folic. Forma cea mai eficientă, mai activă și naturală a B9 este metil-folatul (atât sarea de calciu, cât și sarea de glucozamină sunt potrivite), dar acidul folinic (de exemplu, folinatul de calciu) este, de asemenea, potrivit pentru majoritatea persoanelor, cu excepția celor cu mutații MTHFR homozigote (aproximativ 10% din populație).Deoarece forma metil-folat este suficientă în cantitate de 200 mcg pentru oricine (chiar și la sarcină) și nici o cantitate mai mare nu cauzează probleme, produsele noastre conțin între 200-600 mcg de metil-folat (și zero acid folic). FierulFierul are un puternic efect oxidativ și distructiv asupra tuturor celulelor din organism și, prin urmare, este important să menținem nivelul de fier liber la un nivel cât mai scăzut posibil. În același timp, are un rol indispensabil în numeroase funcții ale organismului, deci și lipsa sa înseamnă o problemă.Fierul este un nutrient important și pentru majoritatea agenților patogeni, prin urmare, înmulțirea acestora este accentuată și de suplimentarea cu fier și de un nivel de fier ridicat de la bun început, așa că el agravează orice infecție cronică sau acută. Din acest motiv, în mod ideal, celulele noastre depozitează fierul legat de feritină, mai ales dacă este cazul unei infecții, căci majoritatea agenților patogeni nu pot accesa fierul legat de feritină. Aceasta este principala strategie a organismului pentru a priva agenții patogeni de fier, pentru a se proteja de infecții. Feritina are un rol esențial și în transportul fierului, precum și în reglarea nivelului de fier liber: când o parte din organism are nevoie de mai mult fier (ex. celulele imunitare, pentru formarea de peroxid pe care îl folosește împotriva celulelor nocive/agenți patogeni), feritina transportă fierul acolo, iar dacă nivelul fierului în sânge crește, feritina depozitează surplusul și îl reduce, astfel, la nivelul ideal.Suplimentarea cu fier și consumarea frecventă a alimentelor bogate în fier reprezintă o problemă și datorită faptului că are efect negativ asupra florei intestinale și asupra tractului intestinal. Prin urmare, primul lor unde poate provoca daune este sistemul digestiv. Ajungând de acolo în circuitul sanguin, ajunge și în fiecare celulă, iar în cursul oxidării, datorită formării de substanțe nocive, dăunează componentelor sângelui și celulelor. În plus, sporește agenții patogeni (mai ales pe cei intracelulari, dar și pe cei extracelulari). În schimb, dacă nivelul de feritină este corespunzător și nici aportul de fier nu este prea înalt, toate aceste efecte nocive încetează sau cel puțin se diminuează. Efectul dăunător asupra tractului intestinal, în schimb, nu poate fi anihilat de feritină, de aceea este important să menținem redus, mereu, aportul de fier (dacă există suficientă feritină, este de ajuns și o cantitate mică de fier, deoarece aceasta accentuează absorbția și transportul la locul potrivit).În cazul femeilor însărcinate este extrem de important ca nivelul de fier să rămână scăzut, dar totodată rezervele de fier să fie la un nivel optim. Prin urmare, este mai bine ca reglarea nivelului de fier să nu se producă prin suplimentarea de fier, deoarece aceasta din urmă dăunează și fătului. În cadrul unui studiu din Italia, din anul 2014, efectuat cu participarea a aproximativ 300 de femei gravide cu deficiență de fier, respectiv anemice ( cu anemie feriprivă), împărțite în două grupuri. S-a administrat 2x100mg lactoferină pe zi celor 156 de gravide din primul grup, iar în al doilea grup, cele 139 de gravide au primit suplimentare cu 560 mg de sulfat de fier. În grupul care a luat lactoferină (fără fier!), toate indicele de analiză la fier (hemoglobină, fier, feritină etc.) s-au ameliorat semnificativ, adică a încetat complet starea feriprivă și anemia, iar în grupul care a luat fier nu s-a produs nicio ameliorare, în schimb s-a agravat starea. În rândul gravidelor cu deficiență de fier care au luat doar lactoferină nu s-a produs niciun efect secundar și s-au ameliorat și valorile indicatoare de infecție la nivelul organismului, în timp ce în grupul gravidelor care au luat fier, nivelul de infecție s-a accentuat mai mult, iar la 16% dintre ele, suplimentarea cu fier a provocat și efecte secundare sesizabile. Dar ce a fost mai surprinzător în cursul acestui studiu a fost că la gravidele care nu au luat fier, ci doar lactoferină, nu s-a produs niciun avort și toți bebelușii s-au născut sănătoși, iar la gravidele care au luat fier au existat 5 avorturi, ceea ce înseamnă o rată de 4%!Prin urmare, dacă este posibil, să nu suplimentăm cu fier niciodată. Desigur, dacă avem deficiență de fier, este importantă optimizarea nivelului de fier din organism, dar pentru asta, rareori este nevoie doar de suplimentarea cu fier. În caz de sarcină, probleme intestinale și infecții cronice sau acute, merită să optimizăm nivelul de fier fără adaos de fier.Atunci ce este de făcut în caz de deficiență de fier?Să ne controlăm, în orice caz, și nivelul de feritină. Ideal este, în caz de sarcină, păstrarea în intervalul 50-75 ng/ml (potrivit altor opinii între 20-75 ng/ml). Nivelul de feritină crește în caz de inflamație acută/cronică, de infecție și adesea în caz de obezitate/sindrom metabolic, dar nivelul scăzut de feritină semnalează de fiecare dată statut scăzut de fier și/sau faptul că fierul din organism se află doar în mică măsură în „locul ideal de depozitare”, în feritină, iar în acest caz nivelul ridicat sau normal înseamnă nocivitate puternică. Nivelul de fier, în caz ideal, este scăzut spre mediu, în timp ce nivelul de feritină, transferină, hemoglobină este normal.Deși menținerea scăzută a nivelului de feritină (în jur de 20 ng/ml) poate avea avantaje pe toată durata vieții, totuși este bine să încercăm să-l menținem în jur de 50 ng/ml (între 50-75), mai ales în timpul sarcinii. Dacă ne menținem în acest interval de valori, nu mai contează nivelul de fier, nu e o problemă dacă este scăzut, dimpotrivă, este chiar bine să fie așa. În general, lactoferina mărește rapid nivelul de fier, precum reiese și din studiile amintite, și reduce efectele negative ale fierului (privează agenții patogeni de fier, ajută la transportul fierului către celulele sănătoase, sporește capacitatea celulelor de absorbție a fierului, în timp ce ajută la depozitarea surplusului de fier în forma sigură, de feritină).Și vitamina C ajută la creșterea nivelului de feritină. În schimb, nivelul de fier și feritină scade de la cafea, ciocolată, ceai, semințe, păstăioase, produse integrale și alte alimente cu conținut de acizi fitici, catechine. Deficiența de fier constituie o problemă doar dacă nivelul de feritină este scăzut (sub 50 ng/ml). Iar în acest caz trebuie să încercăm să ne reglăm nivelul de feritină prin luarea de lactoferină și vitamina C, precum și cu evitarea produselor care scad nivelul de fier/feritină. Zilnic min. 2 x 100 mg de lactoferină (puteți lua mai mult, până la 2x300 mg) + zilnic min. 2000 mg de vitamina C (puteți lua până la 10 000 mg, dar pentru o absorbție corectă este important să luați max. câte 1000 mg odată) și reducerea aportului de ceai/cafea/ciocolată/păstăioase/semințe/alimente integrale.În caz că nivelul de feritină nu s-a reglat în acest fel (și prin asta, statutul de fier), cel mai bine este să începem să consumăm mai mult ficat (ex. 3 x săptămânal) și/sau mai multă carne roșie sau alte alimente (pe cât posibil, de proveniență animală) cu conținut de fier, în afară de intervenția recomandată mai sus (se recomandă administrarea vitaminei C odată cu alimentele cu conținut de fier, mai ales dacă sursa de fier este de proveniență vegetală). În acest fel nu se poate să nu funcționeze, dar dacă cineva nu dorește, spre exemplu, să consume frecvent ficat, iar nivelul de feritină nu crește nicicum la valoarea de 50 ng/ml, adică în caz de extremă urgență, doar atunci să ne gândim la suplimentarea cu fier prin medicamente sau suplimente alimentare (și mai ales numai dacă nivelul de feritină nu atinge nici valoarea de 30 ng/ml).Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!
Categorii: Vitamine GAL VITAL

Produsul GAL Prenatal a fost dezvoltat în baza celor mai recente cercetări, încercându-se realizarea unui produs cât mai apropiat de natural. Asta înseamnă că acesta conține – într-o formă, cu o cantitate și cu o proporție ideală – toate vitaminele, mineralele și oligoelementele pe care le-am putea obține cu o dietă variată și care ar fi în mod constant bogată în nutrienți. Toate aceste ingrediente active se regăsesc în natură, iar o parte semnificativă dintre ele sunt extrase din plante medicinale și plante aromatice (bio) provenite din culturi organice. Așadar, conțin și co-factori care se regăsesc – în mod probabil deloc accidental – în aceste plante, pe lângă vitaminele și mineralele pe care le conțin. În ceea ce privește cantitățile, am considerat că este important ca doza zilnică să conțină în mod cert doza considerată a fi eficientă. Dar să nu depășească, în niciun caz, cantitățile care ar putea fi obținute în mod natural, adică niște cantități care nu ar mai putea fi obținute doar prin alimentație.

Compoziție: Compoziția produsului este descrisă în josul paginii. Dacă ați achiziționat deja produsul, compoziția se regăsește în tabelul detaliat al ingredientelor, pe cutia de carton.

Doza zilnică: 1 buc. capsulă de ulei Lipofil (maro) + 1 buc. capsulă de praf vegană gastrorezistentă Hidrofil (portocaliu) + 5 ml (4,4 g) praf complementar solubil în apă + 30 de pic. din picăturile de colină

Recomandare de consum: Vă recomandăm să începeți administrarea încă din momentul în care vă gândiți să faceți un copil, în mod ideal cu cel puțin 3 luni înainte de concepție și până la sfârșitul alăptării, sau chiar mai mult.

Nu luați fier, decât dacă s-a dovedit că există un deficit de fier; chiar și atunci, la 1-2 luni de când luați GAL+ Prenatal, merită să vă verificați din nou nivelul de fier, deoarece este posibil ca acesta să se regleze și fără aport suplimentar de fier, mai ales dacă între timp ați consumat în mod regulat ficat și eventual și lactoferină.

Capsule de ulei Lipofil și capsule de praf Hidrofil

Luați câte una din aceste două tipuri de capsule, în timpul mesei, de preferință la micul dejun sau la prânz, nu la cină. Pot fi luate separat sau împreună. Foarte rar se poate întâmpla ca, din cauza conținutului ridicat de vitamine/minerale, capsula cu praf să cauzeze un disconfort gastro-intestinal, în acest cazuri se recomandă administrarea chiar înainte de mese.

Praf complementar solubil în apă

Praful trebuie dizolvat în apă. Pentru maximizarea eficacității, cel mai bine este să se consume în mai multe porții (de ex.: 5x1 ml sau 2x2,5 ml), însă doza zilnică totală poate fi luată și deodată. În cutie găsiți și o lingură pentru măsurat. În cazul în care decideți să luați produsul deodată sau în 2 porții, se recomandă să faceți asta în timpul meselor sau imediat după; dacă alegeți varianta ideală, cea în care îl consumați în mai multe porții, produsul poate fi luat oricând. Dacă aveți stomacul sensibil sau aveți o cantitate redusă de acid gastric, luați produsul în mai multe porții (de ex. 5x1 ml).

Picături de colină

Vă recomandăm să luați 30 de picături pe zi. Se pot administra și deodată, dar și împărțite în porții, pe parcursul zilei. Se pot lua în timpul meselor sau în afara acestora. Pot fi adăugate oricărei băuturi sau se pot picura pe mâncare. Nu le consumați ca atare, întrucât au un gust puternic! Nu prezintă sensibilitate la căldură, deci pot fi adăugate și în alimente fierbinți. Datorită gustului sărat, picăturile pot înlocui o parte din sarea adăugată în mâncare.

Sinteză: Pot fi luate toate deodată (capsule + praf pentru băutură + picături), la oricare dintre mesele principale, însă dacă sistemul dvs. digestiv este sensibil și/sau doriți să profitați la maximum de produs, praful pentru băutură ar trebui consumat în mai multe porții.

Nu depășiți doza zilnică recomandată! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată, mixtă și un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!


Produsele GAL Multivitamine și GAL+ Multivitamine, respectiv GAL Prenatal și GAL+ Prenatal le-am dezvoltat în lumina celor mai recente cercetări, având mereu în vedere naturalețea. De aceea, produsul conține toate vitaminele, mineralele și oligoelementele într-o formă, cantitate și proporție ideale, fără a se afla departe de modul în care acestea ar putea fi obținute printr-o dietă variată, bogată în nutrienți.

Poate fi surprinzător, dar este cel puțin la fel de important și ceea ce nu conține un produs, nu doar ceea ce conține... Tocmai acest lucru ne-a făcut să creăm acest nou complex de multivitamine, pentru că am observat că în întregul UE nu există niciun complex de multivitamine care să nu conțină cel puțin un ingredient care pe semnatarul acestui articol l-ar face, cu siguranță, să nu dorească să îl consume nici măcar dacă ar fi plătit pentru asta (și aici este vorba despre diverșii excipienți, ci în primul rând despre formele proaste ale substanțelor active sau chiar a cantităților excesive ale acestora).

Nu m-aș apleca acum asupra vitaminelor (ex. D, E și K), mineralelor (ex. Magneziu) și suplimentelor alimentare (ex. ulei de pește) prezentate de mai multe ori și în numeroase locuri, detaliind ce și de ce anume conțin substanțele respective, într-o anumită cantitate sau alta, într-o formă sau alta. Dar aș sublinia câteva componente, deoarece consider important să explic de ce se regăsește în ele, de exemplu, iod, colină și vitamina A, de ce în loc de acid folic au metil-folat, respectiv de ce nu conțin fier.

Să vedem în detaliu.

Iodul (și seleniul)

Iodul este important nu numai pentru tiroidă. În cazul în care rezervele de iod ale organismului sunt suficiente, adică în caz ideal, absorbția iodului se face și în creier, ovare, sâni, testicule, nu numai la tiroidă. Trist este că, în ciuda acestui fapt, mulți medici se gândesc la iod doar atunci este vorba despre tiroidă și recomandă pacienților cu probleme tiroidiene și cei cărora le-a fost îndepărtată glanda tiroidă evitarea completă a iodului (chiar și a alimentelor care conțin iod). Mulți medici fac această recomandare pentru că din rezultatul anumitor studii se poate deduce faptul că suplimentarea de iod și/sau administrarea abundentă pot crește riscul problemelor tiroidiene, respectiv în cazul bolnavilor cu tiroidită autoimun,ă suplimentarea de iod poate determina, foarte rar, o înrăutățire temporară a valorilor de laborator. Alte studii, în schimb, au constatat tocmai contrariul, adică faptul că aportul abundent de iod nu crește, ci dimpotrivă, reduce în mod clar riscul de afecțiuni ale tiroidei, respectiv suplimentarea cu iod nu a influențat în mod negativ valorile nici la bolnavii cu tiroidită autoimună. Putem observa că studiile privind suplimentarea cu iod sunt contradictorii. În schimb, există un consens perfect în privința faptului că aportul de seleniu reduce riscul afecțiunilor tiroidei, ameliorează problemele tiroidiene deja instalate și protejează și față de eventualele probleme provocate de iod. În urma tuturor studiilor luate laolaltă, se poate concluziona că dacă nu există o deficiență de seleniu, iodul ajută, nu cauzează probleme. Nivelul de iod din glanda tiroidă a bolnavilor de tiroidită autoimună este, de fiecare dată, mult mai scăzut, decât nivelul de iod din glanda tiroidă a oamenilor sănătoși. Iar cu cât starea persoanei este mai gravă, cu atât ea are un nivel mai scăzut de iod în glanda tiroidă. La poporul care consumă cea mai mare cantitate de iod din lume – la japonezi – consumul zilnic de iod este cu mult peste 1000 de mcg (în general între 1200-13 000 mcg, dar uneori chiar și mai mult). Cu toate acestea, multe boli ale tiroidei sunt rare acolo, nici măcar Hashimoto nu este mai frecvent. În schimb, și aportul lor de seleniu este mai ridicat.

Una dintre cele mai importante cauze ale problemelor cu tiroida este, de fiecare dată, lipsa de iod, astfel că recomandarea alimentației fără iod cu siguranță va duce, cu timpul, la o catastrofă (o altă problemă o reprezintă faptul că prin administrarea de medicamente cu hormoni tiroidieni, valorile pot fi mai bune fără iod, dar lipsa iodului accentuează în continuare cauza problemei). Ce este făcut în caz de probleme cu tiroida, să luăm sau să nu luăm iod? Și dacă da, în ce cantitate?

Ideal este să luăm cât mai mult iod, o cantitate care încă nu influențează negativ valorile de laborator. Înainte de a lua iod este important ca nivelul de seleniu să fie în regulă (și pe cât posibil și nivelul de magneziu și vitamina C). Dacă nu consumăm des alimente bogate în seleniu (ficatul, peștii și fructele de mare, muștarul reprezintă surse bune de seleniu), atunci să luăm 200 mcg seleniu timp de 2-4 săptămâni, de exemplu, sub formă de drojdie cu seleniu. Și cel puțin 2000 mg vitamina C (dar dozată pe parcursul zilei) + compuși de magneziu cu absorbție bună (ex. lactat/bisglicinat/ascorbat/orotat de Mg) în cantitate corespunzătoare, cu 200-400 mg magneziu elementar. După aceea putem lua în siguranță 225 mcg iod, cantitate care mai târziu poate fi chiar mărită. După începerea administrării de iod putem să reducem cantitatea de seleniu la 100-120 mcg (el este prezent, în general, în cantitate de 5-100 mcg și în alimentația săracă în seleniu). Este important ca toți bolnavii de tiroidită sau chiar și oamenii fără glandă tiroidă să consume cel puțin 225 mcg de iod, în fiecare zi. În cazul în care administrarea de iod provoacă modificarea negativă a oricărei valori (sunt prea puține șanse pentru acest fenomen) chiar și cu nivelul de seleniu optimizat, probabil că eliminarea glutenului va rezolva problema. Dacă nici așa nu ajungem la rezultatul dorit, atunci soluția sigură este evitarea păstăioaselor, alimentelor cu conținut de Neu5gc (mamifere), cele din familia cartofilor (o alimentație protocol autoimună, AIP).

Iodul și femeile însărcinate

Este foarte important, deoarece o deficiență foarte scăzută de iod scade cu 8-16 puncte inteligența probabilă a copilului (nivelul IQ). În caz de deficiență gravă de iod se poate forma chiar cretinism. În afară de asta, dacă mama are deficiență de iod în timpul sarcinii și/sau alăptării, crește, printre altele, și riscul de ADHD la copil. Cu toate acestea, mulți medici interzic luarea de iod chiar și gravidelor bolnave de tiroidită. Și în acest caz trebuie optimizat nivelul de seleniu, iar după aceea poate urma suplimentarea cu iod.

Acesta este motivul pentru care am inclus 225 mcg iod și în produsele noastre GAL și GAL + Prenatal și GAL și GAL + Multivitamine, deoarece dacă nivelul de seleniu este corespunzător, este foarte probabil să nu cauzeze probleme nici în caz de tiroidită autoimună, însă administrat pe termen lung, este suficient pentru creșterea la nivel optim a iodului. Și este vorba despre 120 mcg, și nu 200 mcg de seleniu ,pentru că administrarea pe termen lung a 200 mcg (mai ales dacă și alimentația conține destul seleniu) poate provoca un nivel prea ridicat de seleniu, ceea ce depășește nivelul optim și poate duce la probleme. (120 mcg din formele de seleniu utilizate de noi sunt foarte suficiente, deoarece provin parțial din metil-l-selenocisteină și metil-l-selenoglutationă, forme mai active, cu toleranță mai ridicată și absorbție mai bună).

Celor care doresc să studieze mai în amănunt informații despre iod, le recomand cărțile lui Dr. David Brownstein, Dr. Jeffrey Dach, Dr. Guy E. Abraham și scrierile, cercetările Dr. Jorge Flechas sau cartea despre efectul vindecător al iodului (autor: Lynne Farrow - n. trad.).

Altele

https://jeffreydachmd.com/hashimotos-selenium-and-...

Dr. Jorge Flechas: Autoimmune Thyroiditis and Iodine Therapy. Journal of Restorative Medicine. 2013.

https://www.bmj.com/content/352/bmj.i941/rr-2

Sarea de colină

Pentru funcționarea corespunzătoare a creierului, a sistemului nervos, a ficatului, rinichilor, și chiar pentru funcționarea corespunzătoare a tuturor celulelor organismului, este important consumul unei cantități corespunzătoare de colină. Alimentele care conțin o cantitate semnificativă de colină sunt doar gălbenușul de ou, ficatul, măduva și creierul. Dintre acestea, gălbenușul și ficatul sunt consumate în masă. Un gălbenuș de ou conține 120-150 mg de colină, iar 100 de g de ficat, aprox. 400 de mg. Tratamentul termic accentuat nu-i este favorabil, dar fierberea/călirea nu provoacă distrugeri prea mari.

Fiecare persoană ar trebui să consume minimum 500 de mg de colină pe zi(recomandarea oficială este de 425-500 de mg). Dar cine mănâncă zilnic, în medie, cel puțin 4 gălbenușuri de ou? Sau chiar și numai trei pe zi, dar în acest caz, de cel puțin două ori pe săptămână, și ficat? Sper că multă lume... Însă pentru cei care nu consumă aceste cantități, este important să suplimenteze. Majoritatea oamenilor suferă de o deficiență gravă de colină.

Sarea de colină și femeile însărcinate

În cazul femeilor însărcinate, colina este chiar mai importantă, iar ele au nevoie de o cantitate mult mai mare. Este important să li se administreze cel puțin 930 mg pe zi, ceea ce înseamnă aprox. 6-8 gălbenușuri de ou pe zi. Are un rol-cheie în dezvoltarea normală a fătului, și astfel ajută și la prevenirea afecțiunilor în dezvoltarea fătului și a celor congenitale. În cadrul unui studiu din anul 2012 s-a constatat că mamele care au primit, în cursul sarcinii, 930 mg de colină au adus pe lume copii cu un sistem nervos „mai bun”, copii mai sănătoși decât cei ai mamelor cărora li s-a administrat „doar” 480 mg de colină. Formularea sistem nervos „mai bun” se referă la faptul că în timpul sarcinii, placenta și fătul au un nivel de stres scăzut (CRH, cortizol), iar la controlul efectuat la câteva luni după naștere, aceștia au avut, de asemenea, un „sistem de stres” mai bun (ex. funcții mai bune ale axei HPA, un feedback mai bun). Sugarii cu un astfel de „sistem de stres” mai bun vor fi, la vârstă adultă, protejați față de numeroase boli, astfel și față de rezistența la insulină, hipertensiune și toate bolile cauzate de stres, deoarece sensibilitatea la stres este definită în mare măsură de caracterul axei HPA formate la naștere (se știe că și adulții născuți prematur sunt mai sensibili la stres, la rezistența la insulină).

Un lucru interesant observat la popoarele indigene (Weston Price) este acela că în timpul sarcinii și alăptării, femeilor li se asigură o alimentație mai bogată în colină. Prin urmare, dacă se administrează cel puțin 930 mg de colină, măcar în trimestrul a treilea de sarcină, putem considera că s-a făcut primul, și poate cel mai important pas către o viață de adult echilibrată. Se presupune, totodată, că astfel se poate preveni și preeclampsia în timpul sarcinii, deoarece cauza acesteia este nivelul înalt de CRH din placentă, care scade semnificativ prin administrarea de colină. Această cercetare prezintă interes și datorită faptului că schimbarea pozitivă semnificativă la gravidele și copiii lor cărora li s-a administrat 930 de mg colină s-a constatat a fi mai mare în comparație cu grupul gravidelor care au luat și ele o cantitate mai mare, de 480 de mg colină. În cadrul cercetării s-a administrat clorură de colină, adică sare de colină (în ambele grupe, 380 de mg proveneau din alimentație, într-un grup s-a administrat 100 de mg colină în plus, iar în celălalt, 550 de mg).

Din acest motiv, GAL+ Prenatal conține 900 mg de colină, sub formă de sare de colină, la fel ca în studiu. 900 de mg, pentru că puțini oameni consumă, în general, 3 ouă pe zi, care ar corespunde cu cantitatea de colină provenită din cele 380 de mg de alimentație din cadrul studiului, suficientă și pentru aceștia (30 mg consumă oricare dintre noi, astfel, cantitatea de 390 mg, considerată necesară în cadrul studiului, este asigurată și fără gălbenuș de ou sau ficat). Nu reprezintă o problemă nici pentru cei care consumă mult ficat/ou, întrucât se pot consuma, fără riscuri, chiar și 2000 mg sau mai mult pe zi.

Unul dintre indicii importanți ai calității sărurilor de colină (și toate celelalte substanțe cu conținut de colină, cum ar fi de ex. bitartratul de colină etc.) este așa-numitul conținut de amine, al cărui nivel minim corespunzător este de 10 ppm. Conținutul de amine al materiei prime utilizate la noi este în principal o zecime cât aceasta (1 ppm).

Cercetarea menționată:

Jiang, X., Yan, J., West, A. A., Perry, C. A., Malysheva, O. V., Devapatla, S., … Caudill, M. A. (2012). Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. The FASEB Journal, 26(8), 3563–3574.

Vitamina A

De ce este importantă, și totodată periculoasă, suplimentarea cu vitamina A, și care este cantitatea optimă?

Vitamina A (retinolul) din organismul nostru are două surse de proveniență:

- organismul transformă carotinoidele (mai ales alfa-carotina și beta-carotina) din alimente (mai ales legume) în retinol (vitamina A)

- alimentele de proveniență animale conțin ab ovo vitamina A (retinol)

Lipsa și surplusul de vitamina A sunt la fel de dăunătoare. Surplusul provoacă și deficiență relativă de vitamina D3 la nivel de receptori, fiind dăunător și din acest motiv (din această cauză scade toxicitatea D3). În schimb, organismul transformă în retinol carotinoidele doar în măsura în care este necesar, iar acesta nu poate fi supradozat (deși un studiu a constatat că atât suplimentarea cu vitamina A, cât și cea cu beta-carotină este dăunătoare: luarea acestora a accentuat riscul de cancer la plămâni în cazul fumătorilor. La acest studiu, în schimb, s-a folosit beta-carotină sintetică, iar carotinoidele niciodată nu sunt prezente doar sub formă de beta-carotină în alimente, există mereu și min. alfa-carotină, astfel constatarea nu este viabilă, prezentând aceeași problemă ca și cazul unui alt studiu în care s-a constatat efectul negativ al suplimentării cu vitamina E.. S-a dovedit că și în acel caz, vitamina E a fost prezentă numai ca alfa-tocoferol, deși gamma-tocoferolul este cel care are efecte mai bune în multe privințe, având și mai multe efecte, iar în alimentele naturale, tocoferolii se regăsesc mereu împreună. Prin urmare, administrarea de vitamina E numai în formă de alfa-tocoferol este dăunătoare, chiar dacă aceasta provine din surse naturale, căci modifică raportul de tocoferoli. Luăm ceva care face bine, dar scade proporțional și ceva care face și mai bine... prin urmare, efectul net este unul negativ.

Revenind la vitamina A, luat sub formă de carotinoide mixte nu prezintă niciun risc, nu se poate supradoza, deoarece organismul produce doar cantitatea de retinol de care are nevoie. Iar în formă de retinol se poate supradoza cu ușurință. În consecință, este la îndemână administrarea în forma carotinoidelor mixte... Dar transformarea nu este posibilă în lipsa zincului. Atunci să luăm și zinc, nicio problemă! Da, însă unii oameni, din motive genetice, nu pot produce retinol din carotinoide, nici măcar cu un aport corespunzător de zinc. Pentru ei este importantă vitamina A și sub formă de retinol!

Ficatul este aproape singurul care conține în mod esențial vitamina A (retinol). 100 g de ficat conțin aprox. 20 000 de UI de vitamina A (10-80 000 UI). Organismul uman are nevoie de aprox. 2-8000 UI de retinol pe zi. Mai puțin sau mai mult decât atât este la fel de dăunător. Ceea ce înseamnă că cei care consumă 1x pe săptămână ficat nu vor avea deficiență de vitamina A, dar de exemplu, cei care consumă de 2-3 ori pe săptămână ficat și mai iau și peste 5000 UI de retinol pe zi (ex. din multivitamine) pot depăși cantitatea necesară... Însă pentru cei care nu consumă ficat, asta poate fi optim.

Cele amintite mai sus sunt motivul pentru care produsele noastre Multivitamine și Prenatal conțin 5000 UI din așa-numitul echivalent de vitamina A, unde 50% provine din carotinoide mixte, carotinoide cu certificat RSPO (adică „orangutan-friendly”), obținute din fructe de palmier roșu (în principal din alfa-, beta- și gamma-carotinoide, dar și cu un conținut de alte carotinoide, și licopină, deși aceasta nu este menționată, pentru că organismul nu o transformă în vitamina A). Cealaltă jumătate (2500 UI) provine din retinol. Astfel, și cei care nu consumă ficat și cei care din motive genetice nu pot transforma în retinol carotinoidele din legume, pot obține cantitate suficientă de retinol, iar în același timp, nici pentru cei care consumă mult ficat nu va fi prea mare cantitatea de +2500 UI retinol pe zi. Produsul conține, în același timp, o cantitate suficient de mare de zinc pentru a putea maximaliza conversia de retinol din carotinoide, acolo unde acesta reprezintă un blocaj.

Metilfolat - acid folic

Vitamina B9 este cunoscută ca acid folic. De reținut că în natură nu există acid folic, nici în alimente, nici în organism. Acidul folic este o substanță complet nenaturală. Așa-numiții folați se găsesc în natură (în alimentele de origine vegetală, dar și în cele de origine animală), iar deoarece la animale (și la oameni), folații alimentari ingerați sunt transformați în metil-folat, metil-folatul se găsește, și în alimentele de origine animală, alături de folați. Metil-folatul este forma activă, astfel că are importanță doar cantitatea de metil-folat din organism. Acidul folic este utilizat în diferitele suplimente alimentare, în medicamente, la îmbogățirea unor alimente, în cereale etc., și asta pentru că folatul fiind instabil, poate fi prezent doar în alimentele proaspete.

Ar fi posibilă extragerea și încapsularea folatului, dar s-ar descompune până ar ajunge la utilizatori, prin urmare nu și-ar mai face efectul. În schimb, acidul folic este o formă stabilă și cu ajutorul enzimelor se transformă în folat, apoi în caz ideal, în metil-folat. Problema este că aprox. 90% dintre oameni au probleme cu absorbția acidului folic, iar în jur de 60% dintre oameni au probleme serioase, cei care au așa-numita mutație genetică MTHFR. În jur de 10% dintre oameni au capacitatea de a transforma 100% acidul folic în folat, apoi folatul în metil-folat, iar 60% dintre oameni au această capacitate doar în foarte mică măsură sau chiar deloc. Aceștia chiar dacă primesc mult folat (ex. consumă multe legume) pot avea deficiențe, deoarece doar foarte puțin din forma activă de metil-folat se transformă. Dar folatul nu poate dăuna, iar dacă nu se transformă în cantitate suficientă în metil-folat, cel mult nu va fi de folos. În schimb, dacă luăm medicamente/suplimente alimentare cu conținut de acid folic sau consumăm alimente îmbogățite cu acid folic, acest lucru poate fi dăunător, deoarece atunci, o cantitate semnificativă din acidul folic nu se transformă, nici el, în folat, iar acidul folic netransformat începe să se acumuleze în țesuturi, în sânge. Ceea ce înseamnă că o substanță nenaturală care nu are ce căuta în organismul nostru, începe să se acumuleze... Un semn de exclamare în sine, însă s-a mai observat, deja, și o corelație între nivelul acidului folic nemodificat (UMFA = UnModified Folic Acid) și mai multe afecțiuni, cum ar fi, spre exemplu, cancerul de colon. Studiile privind această tematică sunt abia la început, cine știe ce se va mai afla...

Este important, prin urmare, ca majoritatea oamenilor să evite toate produsele care conțin vitamina B9 sub formă de acid folic. Forma cea mai eficientă, mai activă și naturală a B9 este metil-folatul (atât sarea de calciu, cât și sarea de glucozamină sunt potrivite), dar acidul folinic (de exemplu, folinatul de calciu) este, de asemenea, potrivit pentru majoritatea persoanelor, cu excepția celor cu mutații MTHFR homozigote (aproximativ 10% din populație).

Deoarece forma metil-folat este suficientă în cantitate de 200 mcg pentru oricine (chiar și la sarcină) și nici o cantitate mai mare nu cauzează probleme, produsele noastre conțin între 200-600 mcg de metil-folat (și zero acid folic).

Fierul

Fierul are un puternic efect oxidativ și distructiv asupra tuturor celulelor din organism și, prin urmare, este important să menținem nivelul de fier liber la un nivel cât mai scăzut posibil. În același timp, are un rol indispensabil în numeroase funcții ale organismului, deci și lipsa sa înseamnă o problemă.

Fierul este un nutrient important și pentru majoritatea agenților patogeni, prin urmare, înmulțirea acestora este accentuată și de suplimentarea cu fier și de un nivel de fier ridicat de la bun început, așa că el agravează orice infecție cronică sau acută. Din acest motiv, în mod ideal, celulele noastre depozitează fierul legat de feritină, mai ales dacă este cazul unei infecții, căci majoritatea agenților patogeni nu pot accesa fierul legat de feritină. Aceasta este principala strategie a organismului pentru a priva agenții patogeni de fier, pentru a se proteja de infecții. Feritina are un rol esențial și în transportul fierului, precum și în reglarea nivelului de fier liber: când o parte din organism are nevoie de mai mult fier (ex. celulele imunitare, pentru formarea de peroxid pe care îl folosește împotriva celulelor nocive/agenți patogeni), feritina transportă fierul acolo, iar dacă nivelul fierului în sânge crește, feritina depozitează surplusul și îl reduce, astfel, la nivelul ideal.

Suplimentarea cu fier și consumarea frecventă a alimentelor bogate în fier reprezintă o problemă și datorită faptului că are efect negativ asupra florei intestinale și asupra tractului intestinal. Prin urmare, primul lor unde poate provoca daune este sistemul digestiv. Ajungând de acolo în circuitul sanguin, ajunge și în fiecare celulă, iar în cursul oxidării, datorită formării de substanțe nocive, dăunează componentelor sângelui și celulelor. În plus, sporește agenții patogeni (mai ales pe cei intracelulari, dar și pe cei extracelulari). În schimb, dacă nivelul de feritină este corespunzător și nici aportul de fier nu este prea înalt, toate aceste efecte nocive încetează sau cel puțin se diminuează. Efectul dăunător asupra tractului intestinal, în schimb, nu poate fi anihilat de feritină, de aceea este important să menținem redus, mereu, aportul de fier (dacă există suficientă feritină, este de ajuns și o cantitate mică de fier, deoarece aceasta accentuează absorbția și transportul la locul potrivit).

În cazul femeilor însărcinate este extrem de important ca nivelul de fier să rămână scăzut, dar totodată rezervele de fier să fie la un nivel optim. Prin urmare, este mai bine ca reglarea nivelului de fier să nu se producă prin suplimentarea de fier, deoarece aceasta din urmă dăunează și fătului. În cadrul unui studiu din Italia, din anul 2014, efectuat cu participarea a aproximativ 300 de femei gravide cu deficiență de fier, respectiv anemice ( cu anemie feriprivă), împărțite în două grupuri. S-a administrat 2x100mg lactoferină pe zi celor 156 de gravide din primul grup, iar în al doilea grup, cele 139 de gravide au primit suplimentare cu 560 mg de sulfat de fier. În grupul care a luat lactoferină (fără fier!), toate indicele de analiză la fier (hemoglobină, fier, feritină etc.) s-au ameliorat semnificativ, adică a încetat complet starea feriprivă și anemia, iar în grupul care a luat fier nu s-a produs nicio ameliorare, în schimb s-a agravat starea. În rândul gravidelor cu deficiență de fier care au luat doar lactoferină nu s-a produs niciun efect secundar și s-au ameliorat și valorile indicatoare de infecție la nivelul organismului, în timp ce în grupul gravidelor care au luat fier, nivelul de infecție s-a accentuat mai mult, iar la 16% dintre ele, suplimentarea cu fier a provocat și efecte secundare sesizabile. Dar ce a fost mai surprinzător în cursul acestui studiu a fost că la gravidele care nu au luat fier, ci doar lactoferină, nu s-a produs niciun avort și toți bebelușii s-au născut sănătoși, iar la gravidele care au luat fier au existat 5 avorturi, ceea ce înseamnă o rată de 4%!

Prin urmare, dacă este posibil, să nu suplimentăm cu fier niciodată. Desigur, dacă avem deficiență de fier, este importantă optimizarea nivelului de fier din organism, dar pentru asta, rareori este nevoie doar de suplimentarea cu fier. În caz de sarcină, probleme intestinale și infecții cronice sau acute, merită să optimizăm nivelul de fier fără adaos de fier.

Atunci ce este de făcut în caz de deficiență de fier?

Să ne controlăm, în orice caz, și nivelul de feritină. Ideal este, în caz de sarcină, păstrarea în intervalul 50-75 ng/ml (potrivit altor opinii între 20-75 ng/ml). Nivelul de feritină crește în caz de inflamație acută/cronică, de infecție și adesea în caz de obezitate/sindrom metabolic, dar nivelul scăzut de feritină semnalează de fiecare dată statut scăzut de fier și/sau faptul că fierul din organism se află doar în mică măsură în „locul ideal de depozitare”, în feritină, iar în acest caz nivelul ridicat sau normal înseamnă nocivitate puternică. Nivelul de fier, în caz ideal, este scăzut spre mediu, în timp ce nivelul de feritină, transferină, hemoglobină este normal.

Deși menținerea scăzută a nivelului de feritină (în jur de 20 ng/ml) poate avea avantaje pe toată durata vieții, totuși este bine să încercăm să-l menținem în jur de 50 ng/ml (între 50-75), mai ales în timpul sarcinii. Dacă ne menținem în acest interval de valori, nu mai contează nivelul de fier, nu e o problemă dacă este scăzut, dimpotrivă, este chiar bine să fie așa. În general, lactoferina mărește rapid nivelul de fier, precum reiese și din studiile amintite, și reduce efectele negative ale fierului (privează agenții patogeni de fier, ajută la transportul fierului către celulele sănătoase, sporește capacitatea celulelor de absorbție a fierului, în timp ce ajută la depozitarea surplusului de fier în forma sigură, de feritină).

Și vitamina C ajută la creșterea nivelului de feritină. În schimb, nivelul de fier și feritină scade de la cafea, ciocolată, ceai, semințe, păstăioase, produse integrale și alte alimente cu conținut de acizi fitici, catechine.

Deficiența de fier constituie o problemă doar dacă nivelul de feritină este scăzut (sub 50 ng/ml). Iar în acest caz trebuie să încercăm să ne reglăm nivelul de feritină prin luarea de lactoferină și vitamina C, precum și cu evitarea produselor care scad nivelul de fier/feritină. Zilnic min. 2 x 100 mg de lactoferină (puteți lua mai mult, până la 2x300 mg) + zilnic min. 2000 mg de vitamina C (puteți lua până la 10 000 mg, dar pentru o absorbție corectă este important să luați max. câte 1000 mg odată) și reducerea aportului de ceai/cafea/ciocolată/păstăioase/semințe/alimente integrale.

În caz că nivelul de feritină nu s-a reglat în acest fel (și prin asta, statutul de fier), cel mai bine este să începem să consumăm mai mult ficat (ex. 3 x săptămânal) și/sau mai multă carne roșie sau alte alimente (pe cât posibil, de proveniență animală) cu conținut de fier, în afară de intervenția recomandată mai sus (se recomandă administrarea vitaminei C odată cu alimentele cu conținut de fier, mai ales dacă sursa de fier este de proveniență vegetală). În acest fel nu se poate să nu funcționeze, dar dacă cineva nu dorește, spre exemplu, să consume frecvent ficat, iar nivelul de feritină nu crește nicicum la valoarea de 50 ng/ml, adică în caz de extremă urgență, doar atunci să ne gândim la suplimentarea cu fier prin medicamente sau suplimente alimentare (și mai ales numai dacă nivelul de feritină nu atinge nici valoarea de 30 ng/ml).

Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!



Abonează-te la newsletterul magazinului Liofilizat
Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 300 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Comandă
Alege limba
Change currency
Politica de confidenţialitate Termeni şi condiţii Politica de returnare Manage Personal Data